Diğer Kurum Kontrolleri Kapsamında YGM tespit işlemleri
Diğer Kurum Kontrolleri Kapsamında YGM tespit işlemleri
Diğer Kurum Kontrolleri Kapsamında YGM tespit işlemlerini gerçekleştirmekteyiz.
KTG Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği A.Ş.
Diğer Kurum Kontrolleri Kapsamında YGM tespit işlemleri
Hizmetler
Diğer Kurum Kontrolleri Kapsamında YGM tespit işlemleri

 

Diğer Kurum Kontrolleri Kapsamında YGM tespit işlemleri;

DK1, diğer kurumlarca yapılacak kontroller kapsamında kullanım amacına göre bilgi/belgeye tabi eşyanın kullanım amacına uygun olup olmadığının tespitini gerçekleştirmekteyiz. 

DK1 YGM Raporu - Diğer kurumlarca yapılacak kontrollere ilişkin rapor

DK1 Nedir?

Diğer kurumlarca yapılacak kontroller kapsamında kullanım amacına göre bilgi/belgeye tabi eşyanın kullanım amacına uygun olup olmadığının tespitini kapsar.

Düzenlenme süresi?

Yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporu beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı ay içinde düzenlenir.

DK1 Raporu Geçiş Süresi nedir?

1/1/2024-30/6/2024 tarihleri arasında tescil edilen beyannameler kapsamında yapılacak tespitlere ilişkin yetkilendirilmiş gümrük müşaviri raporlarının, süre uzatımına ilişkin hususlar saklı kalmak kaydıyla 31/12/2024 (dahil) tarihine kadar düzenlenmesi gerekmektedir.

Süre uzatımı?

Eşyanın teslim, kullanım veya işleme konu edilmediğinin ispatı ve süresi içinde başvurulması kaydıyla bu süre üçer aylık dönemler halinde uzatılabilir ancak ek süreler dahil yirmi dört ayı geçemez.

DK1 Gümrük İdaresine Sunulma süresi(Düzenlendikten sonra)?

DK1 tespit işlemlerine ilişkin olarak düzenlenmesi gereken tespit raporları, tespitin yapıldığı ayı takip eden ayın yedinci iş gününün bitimine kadar sunulur.

DK1 Sunulmamasının cezai yaptırımı?

İbraz süresinin(6 ay) bitiminden itibaren başlamak üzere raporun ibraz edildiği güne kadar geçen her gün için yükümlüye Gümrük Kanununun 241 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca usulsüzlük cezası(2024 yılı için 828 tl) uygulanır. Usulsüzlük cezası en fazla iki aylık süre için uygulanır ve bu sürenin sonunda Gümrük Yönetmeliğinin 181 inci maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendinde belirtilen şekilde işlem yapılır.

181- (c) Denetime ilişkin belgeler veya bu belgeler yerine geçen bilgilerin beyannamede yer almadığının, beyannamenin kapatılmasından veya eşyanın tesliminden sonra yapılan kontroller neticesinde anlaşılması durumunda ilgili kurum bilgilendirilir.

ç) Yapılan yönlendirme veya bilgilendirme neticesinde; ilgili kurumca gerçekleştirilen denetimin olumsuz sonuçlandığının bildirilmesi veya eşyanın ithali ve ihracı, belli kuruluşların vereceği ve gümrük idaresine ibrazı veya beyanı zorunlu olan lisans, izin, uygunluk belgesi veya bu belgeler yerine geçen bilgiye tabi olan eşyanın denetlendiğine dair lisans, izin, uygunluk belgesi veya bu belgeler yerine geçen bilgi alınmadığı halde alınmış gibi gösterilmesi halinde Kanunun 235 inci maddesi hükümleri uygulanır. (varsa eşyanın fark gümrük vergilerinin alınmasının yanı sıra, gümrüklenmiş değerinin(CIF+Gümrük Vergileri) iki katı idari para cezası verilir.)

 İkinci fıkrada belirlenen süre geçirilerek ibraz edilen tespit raporları ancak süre bitiminden itibaren iki ay içinde ibraz edilmiş olması ve bu fıkra uyarınca düzenlenen cezaların tahsili şartıyla kabul edilir.

Hangi rejimlerde DK1 Raporu aranır?

Serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutulan eşyaya uygulanır.

DK1 Raporu Hangi durumlar için aranır?

2024/5 Sayılı tebliğ kapsamında;

· Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tâbi olması kaydıyla, Ek-1/A ve Ek-1/B'de yer alan ve Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik kapsamındaki ürünlerin petrol sanayii, beşeri ilaç sanayii, sabun sanayii, kozmetik sanayii ve benzeri Tarım ve Orman Bakanlığınca denetime tâbi olmayan sanayilerde kullanılmak üzere ithal edilmesi durumunda

·  Ek-2'de yer alan ürünlerin gıda ile temas etmeyecek, gıda ve yem sanayii dışında ve/veya karşılarında belirtilen amaçlar dışında kullanılacak olması halinde

· Ek-4'te yer alan ürünlerin hayvan sağlığı amacı dışında kullanılacak olması halinde

· Ek-5'te yer alan ürünlerin veteriner tıbbi ürün ve veteriner tıbbi ürün imalinde kullanılan hammadde sanayiine verilmeyecek olması halinde

· Ek-6'da yer alan hammaddelerin bitki koruma ürünü sanayiine verilmeyecek olması halinde

· Ek-2, Ek-5 ve Ek-6'da yer alan ürünlerin laboratuvar analizinde kullanılacak olması halinde

sabit referans numarası beyan edilerek ithal edilen ve 500.000 TL toplam fatura tutarını aşan ürünlerin, yapılan beyana uygun kullanımının veya tesliminin gerçekleştirildiğinin tespiti Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Raporu ile yapılır.

İthalatçı, yukarıdaki fıkralar kapsamında sabit referans numarası beyan ederek ithal ettiği ve serbest dolaşıma giriş sonrası devrettiği ürünlerin alıcısı tarafından uygun kullanıma sevk edilmesinden sorumludur.

DK1 Raporunda yapılan inceleme ve araştırmalar için firmaların hangi bilgileri sağlaması gerekir?

Hazırlanacak tespit raporunun yapılan inceleme ve araştırmalar bölümünün, bu rehberin "Tespit İşlemlerine İlişkin Genel Bilgiler" bölümünde belirtilen hususlara ek olarak, en az aşağıdaki bilgileri içermesi gerekmektedir:

- Raporda yer alan tespitlerin fiziki olarak ve/veya bilgi/belge üzerinden yapıldığı,

- Hakkında tespit yapılan eşya ile ilgili belgelerin neler olduğu ve gümrük idaresi ile yapılan yazışmalar, muhasebe kayıtları dahil bu belgelerin incelendiği,

- Eşyanın işleme tabi tutulmaksızın başka bir firmaya satılması halinde;

*alıcıya ilişkin bilgi ve belgeler,

* satış sonrası işleme tabi tutulup tutulmadığı,

* işleme tabi tutulmuş ise yapılan işlemlerin niteliği,

* kullanıma sunulduysa kullanım alanı gibi hususların incelenip belgelendirildiği (Paketleme, ambalajlama, havalandırma, kurutma, tasnifleme vb. gibi basit işlem ve işçiliğe tabi tutulan eşya işleme tabi tutulmuş sayılmaz.)

 

Sizinle Hemen
İletişime Geçelim!
Sizlerde Formu Doldurup
Bizden Hizmet Talebinde Bulunabilirsiniz!
+90 (212) 909 39 65
Bilgi Talep Formu